Nederlands Insituut van Psychologen
sectie Ouderenpsychologie
juni 2020
 
 
Zorgstandaard Dementie is vernieuwd
De zorgstandaard 2.0 is uitgekomen op 22 april 2020 en is de leidraad voor regionale integrale netwerk- of ketenzorg in het aansluiten op de wensen en behoeften van personen met dementie en hun mantelzorgers. De zorgstandaard doet geen vakinhoudelijke aanbevelingen ter ondersteuning van (para)medische of andere zorginhoudelijke besluitvorming over het wat en hoe van de zorg; dat is voorbehouden aan de richtlijnen van afzonderlijke beroepsgroepen en deelsectoren in het totale dementieveld.

Wat betekent deze zorgstandaard voor de psycholoog in de ouderenzorg (VVT, eerstelijn en GGZ)?

- Er staan adviezen in over begeleiding en behandeling van mensen met dementie en hun naasten, waarin een duidelijk rol voor de psycholoog is vastgelegd als het gaat om de psychosociale zorg.
- Je kunt nadenken over welke taken je nu als psycholoog nu invult en je verder scholen door bijvoorbeeld een cursus te volgen om een KOP-groep op te zetten of een interventie genaamd ‘Samen verder na de diagnose dementie’ (Trimbos).
- De gehanteerde visie richt zich op de behoeften en mogelijkheden van personen met dementie. Deze behoeften en mogelijkheden kun je als psycholoog in kaart brengen en jouw visie uitdragen.
- Psychologen zijn volgens de zorgstandaard DE expert als het gaat om de behandeling van gedragsproblemen. Hierbij wordt verwezen naar de Richtlijn probleemgedrag bij mensen met dementie (2018, NIP en Verenso).
- Er staan adviezen in over welke mogelijkheden er zijn om de omgeving dementievriendelijker te maken, deze kun je gebruiken bij nieuwbouw en in je overlegmomenten met het management. 

Hierboven staan met name inhoudelijke taken die je als ouderenpsycholoog kunt oppakken. Hierbij is het belangrijk om de zorgstandaard onder de aandacht te brengen binnen je organisatie en in je multidisciplinair team, omdat het richting kan geven aan je missie en visie om goede dementiezorg te leveren op jouw afdelingen of binnen jouw regio!

Bekijk de nieuwe zorgstandaard  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...